Het uitzicht op het Graf van de Reus (le Tombeau du Géant) geldt als één van de mooiste in België. Hier meandert de Semois rond een regelmatig gevormde heuvel, die aan een sarcofaag of grafkist doet denken. In het patroon van naald- en loofbomen op de heuvel herkennen sommigen een kruis en anderen het gezicht van een reus.
Tijdens de tocht ontdekt u een ongerept landschap, tijdloos door het nagenoeg ontbreken van verharde wegen en bebouwing. Met een beetje fantasie waant u zich in de Romeinse tijd, aan de bakermat van de Gallo-Romaanse cultuur en de beschaving van het avondland. Hier vond in de eerste eeuw voor Christus het drama plaats waarvan de legende van het Graf van de Reus verhaalt.
De verovering van Gallië
Rond het begin van onze jaartelling omvatte Gallië het Europa ten westen van de Rijn, een gebied dat grofweg overeen kwam met het huidige Frankrijk, België en Zuid-Nederland. De Keltische stammen die het uitgestrekte gebied bewoonden werden aangeduid met de verzamelnaam Galliërs. Hoewel er geen sprake was van één volk en één cultuur verenigden de Kelten zich in hun verzet tegen de Romeinse overheersing. Tevergeefs. In het jaar 52 voor Christus verloren de Kelten de historische veldslag bij Alésia (Alise) en kon Julius Caesar heel Gallië inlijven bij zijn Romeinse Rijk.
De legende van het Graf van de Reus
De overwonnen Galliërs leden zwaar onder de Romeinse onderdrukking. Hun dorpen en nederzettingen werden geplunderd en gevangen krijgslieden werden vermoord of afgevoerd naar Italië om te strijden en te sterven in een Romeinse arena. Dat lot was ook een Gallische krijgsman beschoren, die opviel door zijn enorme lengte. Tijdens de deportatie wist de Gallische reus te ontsnappen om zijn toevlucht te zoeken op een rotsachtige heuvel in een meander van de Semois. Daar werd hij uiteindelijk in het nauw gedreven door zijn Romeinse achtervolgers. Omdat hij de dood verkoos boven vernedering en gevangenschap wierp hij zich van een hoge rots. De volgende dag werd zijn lichaam gevonden en begraven op de heuvel, die sindsdien het Graf van de Reus heet.
De wandeling
Parkeer in de berm bij N49° 47.940’ E005° 01.248’ en loop naar de splitsing op N49° 47.974’ E005° 01.680’. Hou hier rechts aan en geniet van de boswandeling naar het uitkijkpunt op N49° 48.214’ E005° 02.451’. Daal vervolgens af naar de cache op N49° 48.323’ E005° 02.454’.
Veel plezier!