Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Deze cache heeft nog geen statistieken
Misbaksel - OB1C07
Bakstenen en misbaksels
Eigenaar: dirkjanl
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: meter NAP
 Provincie: Nederland > Drenthe
Cache soort: Virtuele Cache
Grootte: Geen behuizing
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 16-06-2024
Gemaakt op: 16-06-2024
Gepubliceerd op: 17-06-2024
Laatste verandering: 20-06-2024
0x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
14 x Bekeken
0 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Kindvriendelijke cache  24/7 beschikbaar  Rolstoel toegankelijk  Parkeerplaats vlakbij  Fietsen toegestaan  Alleen te loggen op Opencaching  Een snelle cache 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Misbaksels 

Ik ga het hebben over bakstenen, specifiek de straatsteen waar u over rijdt. De misbaksel, ook wel de mondsteen genoemd. Bakstenen werden vroeger in veldovens gebakken. (Mondsteen, naar de steen die het dichts bij de vuurmond lag).

Uit WIKIPEDIA
1- Een veldoven of veldbrandoven is een zodanig gestapelde massa gedroogde stenen dat deze een oven vormt waarin de stenen worden gebakken tot baksteen (veldbrandsteen). In Europa waren veldbrandovens vanaf de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in gebruik. 
2- Een veldoven is een groot rechthoekig bouwwerk van dikke muren. Hierin werden de gedroogde bakstenen in rijen, de zogenaamde stapelgangen, opgestapeld. Tussen de langszijden liepen de stookgangen. In de lange muren zaten aan de onderzijde openingen waardoor het stookvuur gevoed kon worden. De korte zijde van de oven was om de oven te vullen of te legen. Het bakproces van stapelen in de oven, stoken, afkoelen en leeghalen van een partij van ca. 50.000 stenen duurde ongeveer drie tot vier weken.

Mijn toevoeging:
Door de wijze van stapelen lagen er bakstenen dicht bij en verder weg van het vuur. Zo ontsonden de verschillende hardheden in de bakstenen: Hoe dichter bij het vuur, des te harder de baksteen werd: De klinker, dan volgde hardgrauw, boerengrauw en rood. Een misbaksel ontstaat als de steen te zacht of te hard werd gebakken. De baksteen vervormt. Een te hard gebakken baksteen is de meest gebruikte misbaksel / mondsteen. U fietst er hier overheen. De misbaksels werden niet verkocht, daar waren ze te slecht voor, dus werden ze voor eigen gebruik in de directe omgeving toegepast.

 

Loggen op de website door middel van een afbeelding van de misbaksel.

Logs: Gevonden 0x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs