Misbaksels
Ik ga het hebben over bakstenen, specifiek de straatsteen waar u over rijdt. De misbaksel, ook wel de mondsteen genoemd. Bakstenen werden vroeger in veldovens gebakken. (Mondsteen, naar de steen die het dichts bij de vuurmond lag).
Uit WIKIPEDIA
1- Een veldoven of veldbrandoven is een zodanig gestapelde massa gedroogde stenen dat deze een oven vormt waarin de stenen worden gebakken tot baksteen (veldbrandsteen). In Europa waren veldbrandovens vanaf de middeleeuwen tot in de 20e eeuw in gebruik.
2- Een veldoven is een groot rechthoekig bouwwerk van dikke muren. Hierin werden de gedroogde bakstenen in rijen, de zogenaamde stapelgangen, opgestapeld. Tussen de langszijden liepen de stookgangen. In de lange muren zaten aan de onderzijde openingen waardoor het stookvuur gevoed kon worden. De korte zijde van de oven was om de oven te vullen of te legen. Het bakproces van stapelen in de oven, stoken, afkoelen en leeghalen van een partij van ca. 50.000 stenen duurde ongeveer drie tot vier weken.
Mijn toevoeging:
Door de wijze van stapelen lagen er bakstenen dicht bij en verder weg van het vuur. Zo ontsonden de verschillende hardheden in de bakstenen: Hoe dichter bij het vuur, des te harder de baksteen werd: De klinker, dan volgde hardgrauw, boerengrauw en rood. Een misbaksel ontstaat als de steen te zacht of te hard werd gebakken. De baksteen vervormt. Een te hard gebakken baksteen is de meest gebruikte misbaksel / mondsteen. U fietst er hier overheen. De misbaksels werden niet verkocht, daar waren ze te slecht voor, dus werden ze voor eigen gebruik in de directe omgeving toegepast.
Loggen op de website door middel van een afbeelding van de misbaksel.