Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Grenssteen NS 172 - OB05B3
Grensstenen tussen Nederland en Duitsland
Eigenaar: Grenspalen NL-DE
Plaatser: Kadaster
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 0 meter NAP
 Provincie: Nederland > Groningen
Cache soort: Virtuele Cache
Grootte: Geen behuizing
Status: Kan gezocht worden
Tijd: 0:06 h    Lengte: 0.10 km
Geplaatst op: 01-06-2011
Gemaakt op: 01-06-2011
Gepubliceerd op: 01-06-2011
Laatste verandering: 21-03-2015
3x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
6 x Bekeken
1 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
1 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: Harko72
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Alleen te loggen op Opencaching 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Met dank aan het Kadaster voor het ter beschikking stellen van hun gegevens en de samenwerking.


grenssteen

Je kent het wel. Je loopt in een mooi stukje natuur. Plotseling sta je oog in oog met een fraaie grenssteen. Je weet dan dat aan beide kanten van de paal andere regels en wetten kunnen gelden. Want een dergelijke steen heeft de functie om een grens in het terrein te markeren.

Langs de Duits-Nederlandse grens staan duizenden van deze grensstenen. Om deze goed te kunnen onderhouden en in stand te houden, is het noodzakelijk deze grensstenen regelmatig in het terrein te bekijken (schouwen) op onregelmatigheden.

Vanaf nu kan jij ook jouw steentje bijdragen aan dit schouwen. Om zo snel inzicht te krijgen in de staat van onderhoud van de grensstenen. En om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de cultuurhistorische waarde, die een fraai ogende grenssteen toch wel heeft. Ga je mee op pad?

Geschiedenis
Op 30 oktober 1980 werd een overeenkomst gesloten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland over de instandhouding van de afbakening van de gemeenschappelijke rijksgrens.

Afgesproken is om de grenstekens van de Rijksgrens volgens een 3-jarig rooster te controleren op de aanwezigheid van eventuele gebreken. Indien nodig worden de grenstekens hersteld door bevoegde landmeters.

Van 2010 -2012 zullen deze werkzaamheden door de Nederlandse autoriteiten worden uitgevoerd. In deze periode wordt de schouwing gedaan door de landmeetkundige medewerkers van het Kadaster.

Omdat er sprake is van een 3-jarige cyclus, zal de eerstvolgende schouw pas in 2014 -2015 door de Duitse collega’s worden uitgevoerd. In de tussentijd kan er al veel schade aan de grensstenen aangericht zijn, zonder dat dit bekend is bij de beide Kadasters.

 

Vaals-Driland

De nummering van de grensstenen begint bij punt 193 (Vaals) en loopt door tot en met punt 862 (Driland). Deze grensstenen markeren de rijksgrens tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). De puntnummers worden voorafgegaan door de aanduiding NRW.

De hoofdpunten worden aangeduid met een driecijferig nummer van 193 t/m 862.
Bijvoorbeeld: 232

De tussenpunten worden aangeduid met het nummer van het voorgaande hoofdpunt, gevolgd door een letter.
Bijvoorbeeld: 307-B

De knikpunten worden aangeduid met het nummer van het voorgaande hoofd- of tussenpunt, gevolgd door een tweecijferig nummer.
Bijvoorbeeld: 254/01 of 265-D/01

Driland-Dollard

Punt 862 is tevens punt 1 van een reeks die doorloopt tot en met punt 203 II nabij de Dollard. Deze grensstenen markeren de rijksgrens tussen Nederland en de Duitse deelstaat Nedersaksen (NS). De puntnummers worden voorafgegaan door de aanduiding NS.

De hoofdpunten worden aangeduid met een nummer van 1 t/m 203. Op de kaart wordt het nummer weergegeven met drie cijfers.
Bijvoorbeeld: 001 (=1) en 134

De tussenpunten worden aangeduid met het nummer van het voorgaande hoofdpunt, gevolgd door een Romeins cijfer. Op de kaart wordt het Romeinse cijfer weergegeven met een twee cijfers.
Bijvoorbeeld: 134-01 (= 134 I).

Log deze cache door naar het bovenstaande coördinaat te gaan en een foto van de grenssteen te maken. Het moet minimaal een foto zijn met de grenssteennummer en GPS in beeld. Het is natuurlijk leuker om met grappige en leuke foto's te loggen, die wel voldoen aan de log voorwaarden.